In Opperdoes werden vanaf 1860 voornamelijk negenwekers verbouwd, een snelgroeiende aardappel, die al vroeg in het seizoen gerooid kan worden. Deze negenwekers werden gekruist met uit zaadbollen gekweekte variaties van de plant, door de Andijker tuinder J. Sluis. Het resultaat werd aanvankelijk 'de sluis' genoemd. Door veredeling van deze aardappel ontstond de Opperdoezer Ronde.

De Opperdoezer Ronde mogen alleen verbouwd worden in Opperdoes. De aardappel heeft sinds 1996 de BOB-status; dat staat voor Beschermde Oorsprongsbenaming.

Opperdoezer Ronde zijn vastkokende aardappelen met een gele schil. Kenmerkend voor deze aardappel is de dunne schil, diepe ogen en het vrij lage zetmeelgehalte. Vanwege de zeer dunne schil is de aardappel erg kwetsbaar. De meeste Opperdoezer Ronde worden met de hand gerooid en worden dan gelijk gesorteerd op maat.

De aardappel is onder andere geschikt om te koken, bakken en te gebruiken in salades.
Een heerlijk oud en simpel recept is; de aardappelen koken in veel water en dan, desgewenst in stukjes gesneden, dopen in gesmolten roomboter! Heerlijk!

Je kunt de aardappelen thuis goed bewaren, ongeveer 6-8 weken. Doe dit op een droge, donkere en koele plaats, het liefst bij 6 tot 10 graden Celcius.
Bewaar de aardappelen niet in uw koelkast, hier is het te vochtig en bovendien vaak te koud.

 

Wij leveren jaarrond Opperdoezer Ronde!